Вирощування дині - маленькі хитрощі

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Вирощування дині - маленькі хитрощі

Новина опублікована: 06.10.2020

Маленькі хитрощі для отримання багатого врожаю дині

Диня вже давно підкорила серця і шлунки українців. Її солодкий аромат і неймовірно ніжна м'якоть припали до смаку як дітям, так і дорослим. Але варто зазначити, що батьківщиною цієї культури є Середня Азія і Центральна Африка. У наших широтах вона з'явилася порівняно недавно - на початку 16-го століття. Тому, щоб отримати багатий врожай цієї теплолюбивої красуні, недостатньо висадити насіння дині в родючий грунт. В технології присутні маса хитрощів, якими активно користуються провідні аграрії нашої країни.

характеристики культури
Диня є яскравою представницею сімейства гарбузових і має величезну кількість різновидів.Залежно від сорту, вона може давати як абсолютно круглі плоди, так і циліндричні. Забарвлення також різнитися: класичний жовтий, зелений, білий з зеленими прожилками і 
навіть коричневий. Один кущ може дати до 8 плодів, вага яких коливається в діапазоні від 1,5 до 10 кг. Термін дозрівання становить від 2 до 5 місяців. Солодкість дині, її аромат і корисні властивості безпосередньо залежать від погодних умов і рясності
поливу. І якщо інші культури страждають від нестачі вологи, то тут все з точністю до навпаки. Велика кількість світла і добре прогріта земля - ​​ось основні складові успіху. А ось постійний полив може привести до небажаних наслідків: загнивання коренів і стебел,
поширенню різних грибкових захворювань і навіть загибелі рослини. Її плоди багаті фолієвою кислотою, вітамінами А, З і Р. В них міститься велика кількістьклітковини і пектинових речовин. Так що диня по праву вважається не лише смачною, але і дуже корисною.
Її активно використовують в дієтології, для створення ПП-десертів і так далі. Причому в хід йде не лише м'якуш. Шкірка і насіння дині також знаходять застосування. 
Основні закони вирощування

Диня погано переносить низькі температури і постійні поливи, але з легкістю росте на слаболужних або нейтральних легкосуглинистих грунтах. Якщо ж грунт важчий, то обов'язкове систематичне розпушування його верхніх шарів або ж попереднє внесення річкового піску для зниження щільності. Найкращими попередниками для цієї культури є озимі, зелені корми, ячмінь. Допускається її вирощування на місці різних коренеплодів. Сівозміну краще повторювати через 5 років, коли рівень ураження культури шкідниками стане максимально низьким. Зараз рідко можна зустріти тепличну технологію вирощування дині. Насіння найчастіше безпосередньо висаджує у відкритий грунт, прогрітий до 15°С. Попередня дезинфекція може проводиться шляхом прогрівання насіння ультрафіолетом або використанням хімічних, що протравлюють. Результати вирощування цієї баштанної культури залежності від району її посіву і сорту. Вся річ у тому, що диня з насіння ранньостиглих сортів вимагає приблизно 70 діб для дозрівання, середньостиглі - 90 днів, а пізньостиглі - більше 3,5 місяців. У асортименті вітчизняного аграрія більше 50 сортів дині : Мае F1, Корса F1, Раймонд F1, Мазин F1, Сара F1, Фантазия, Фортуна. Середня їх врожайність складає 25 - 60 тонни/га.

Це треба знати кожному

Для отримання оглушливого успіху у справі вирощування баштанних, не достатньо купити насіння кавуна і дині. Треба пам'ятати, що усі хвороби цих рослин краще запобігати заздалегідь, чим боротися їх наслідками.

Для кращої профілактики варто потурбуватися про:
 - ретельна підготовка грунту в осінній період: внесення добрив органічного і неорганічного типу, розпушування, зниження кислотності і так далі. Кращим рішенням стане внесення в грунт перегною в розрахунку 25 тонни/га, також сприятливо впливають на врожайність і протистояння хворобам присутність в грунті кальцію, фосфору і калію;
 - дотримання термінів сівозміни;
 - застосування краплинного поливу, який забезпечує оптимальну вологість грунту, унеможливлює застій води, підвищує врожайність на 50 - 100%;
 - розпушування грунту : проведення обов'язкової культивації міжрядь і ручної прополки рядів на фазі сходу одного листа, далі повторюють культивування при появі 5 - 7 листків, після третьої обробки грунту культиватором, листя розкладають в міжряддях;
- застосування для посіву гібридних сортів, гібрид кавун диня і так далі. Варто також пам'ятати і про те, що за 15 - 20 днів до повного дозрівання, експерти рекомендують припинити усілякий полив культури. Це сприятиме формуванню пружного м'якуша плоду і накопиченню в нім максимальної кількості цукру. Також істотно підвищується і термін зберігання готового продукту.

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок