Шкідники цукрової кукурудзи.

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Шкідники цукрової кукурудзи.

Новина опублікована: 06.11.2020

Шкідники цукрової кукурудзи.


Цукрова кукурудза: дієві методи захисту від шкідників

В Україні кукурудза вже давно вважається другим хлібом. Вона вирощується у всіх регіонах страни у великих кількостях. Популярністю користуються такі гібридні сорти кукурудзи: спіріт f1, Оверленд f1, Лакомка, Гудзон f1 і т.д. Завдяки новим технологіям ми можемо вживати її в їжу цілий рік. Але найбільш затребуваною вона стає в літній період, коли більшість з нас відправляється у відпустку до ласкавого блакитного моря. Ну а головною пляжною традицією для більшості є придбання солодкого, гарячого качана кукурудзи.

Щоб отримати щедрий і максимально ранній урожай даної культури, недостатньо купити насіння цукрової кукурудзи, дотримуватись всіх тонкощів технології її посадки і вирощування. Величезну роль в обсязі врожаю також грає своєчасне знищення шкідників і проведення превентивних заходів для попередження розвитку різних хвороб рослини і її плодів.




Шкідники, яких складно помітити

Рання кукурудза висаджується в грунт вже в середині травня, коли минає загроза нічних заморозків і почва прогрівається до 10 - 12℃. До моменту появи перших сходів світ комах починає жити активним життям і не проти поласувати ніжною зеленню. Тому вже на етапі появи 3 - 5 листа варто уважно стежити за станом сходів і швидко вживати відповідних заходів при перших ознаках появи шкідників.

Для українських аграріїв основною проблемою стали:

-       злакова попелиця (звичайна, велика, звичайна черемхова і ін.). Даний шкідник активно розмножується в теплу погоду з підвищеною вологістю повітря. Попелиця заселяє молоді пагони, а з огрубінням листя переміщається на генеративні органи, що спричиняє значне зниження врожайності. До того ж попелиця є переносником вірусних і мікоплазмових хвороб, що згубно для посівів зернових;

-       шведська муха сама по собі не несе ніякої небезпеки. Справжньою загрозою є її личинки, які вона відкладає у великих кількостях на самих стеблах кукурудзи або біля рослини в грунт. Черв'яки, що з'являються з них, проникають всередину стебла і вражають його. При цьому пагон перестає розвиватися, починає кущитися, а першою ознакою появи шкідника є скручені, викривлені листя;

-       дротяники пошкоджують насіння цукрової кукурудзи, вигризаючи повністю їх серцевину. Більш пізня поява цих комах небезпечна тим, що вони прогризають проростки, а це веде до загибелі сходів. Дорослі стебла також не захищені від впливу даного шкідника. Дротяники активно вигризають кореневище, рослина починає відставати в розвитку, а при подальшому пошкодженні - гине;

-       кукурудзяний метелик при своїй появі завдає величезної шкоди посівам кукурудзи в період другої половини вегетації. Його гусениці проникають в усі частини рослини, прогризають в ній ходи, що приносить непоправної шкоди для врожайності і великі втрати продукції при зборі;

-       південний сірий довгоносик призводить до повної загибелі рослин на етапі появи шилець. Дорослі рослини також страждають від нього, але в значно меншій мірі.

Особливо сильно схильна до згубного впливу шкідників кукурудза рання, так як в період її схожості спостерігається активне розмноження комах.

Способи боротьби за урожай

Небезпека шкідників часто є недооціненою, що може призвести до втрати більше 50% сходів і дорослих рослин. Також спостерігається несвоєчасне проведення необхідних заходів з ліквідації комах і бур'янів. Щоб бути завжди напоготові і зуміти захистити своє поле від згубних для нього факторів, варто проводити комплексну систему захисту, яка включає в себе організаційно-господарські, агротехнічні, хімічні та біологічні заходи боротьби.

Для підвищення стійкості рослин до шкідників рекомендується строго дотримуватися правил сівозміни, проводити попереднє насичення ґрунту мінералами і поживними речовинами, допосівну обробку насіння кукурудзи цукрової.

Збільшити обсяги готової продукції та забезпечити належний рівень її санітарної якості допоможе проведення наступних заходів:

-       проти кукурудзяного метелика - низьке зрізання стебел при їх збиранні (не вище 10 см від грунту), ретельне подрібнення і заорювання пожнивних залишків, глибока оранка поля в осінній період;

-       розпушування міжряддя в період появи сходів або проведення міжрядної культивації;

-       проведення систематичного обприскування крайових частин або всього поля;

-       знищення бур'яну в міжрядді і на крайових частинах ділянки;

-       застосування крапельного поливу, що забезпечує оптимальний рівень вологи в грунті без її скупчення на листі.

Також, важливим правилом багато експертів вважають систематичне спостереження, ретельне осмислення і лише за тим, прийняття рішення і дію. Продуманий план боротьби стане найбільш ефективною зброєю в ваших руках.

Щедрих вам врожаїв!



Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок