Технологія вирощування огірка

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Технологія вирощування огірка

Новина опублікована: 04.10.2020

Технологія вирощування огірка

Технологія вирощування огірка

                                                          

                                                       Вирощування розсади

           При вирощуванні розсади огірка дуже важливо використовувати легкий субстрат (торф або кокосову стружку) чи легкий грунт, всі ці компоненти також можна змі­шувати між собою. Вирощування розсади огірка можливе двома способами:

  • прямий висів насіння в горщик або касету;

  • через пікірування.

7.jpeg

           Висів насіння проводять на глибину 1-2 см. Для отримання дружніх сходів температура субстрату повинна бути 24-25 °С. Для кращого проростання насіння та якісного зняття з сім’ядоля насіннєвої оболонки кра­ще використовувати агроволокно або пер­форовану плівку, якими накриваємо наші горщики чи касети. Після отримання 20-30% «колінець» ми знімаємо плівку або агроволокно, знижуємо температуру повітря до 20 °С при вологості повітря близько 80-90% і вмикаємо досвічування.

При висіві насіння потрібно вимірювати температуру субстрату, а не повітря

           При зимових строках висіву огірка-кор­нішона, для отримання якісної розсади рекомендується використовувати досвічування натрієвими лампами, які підвішуються на висоту    2 м над рослинами. Мінімальна інтенсивність світла для вирощування роз­сади огірка складає    100 Ватт/м², для цього використовуються лампи потужністю 400 або 600 Ватт. При такому рівні досвічування можна використовувати температурні режи­ми, що приведені в таблиці нижче.

Фаза розвитку

Денна температура °С

Нічна температура °С

Досвічування годин

Посів

24-26

24-26

-----

Сходи

22-23

21-22

24

Пікірування

20-21

19-20

18

Розсада

20-21

18-19

16-18

Перед висадкою в теплицю

19-20

17-18

12-14

Висадка в теплицю

20-21

19-20

-----

Через 3 дні після висадки в теплицю

19-24

17-18

-----


* В похмуру погоду температура в теплиці повин­на бути на рівні 19-20 °С в сонячну - близько   24 °С

           При вирощуванні розсади взимку краше використовувати горщик об’ємом не менше 0,5 літра. Це дає нам можливість отримати розсаду з 3-4 справжніми листами і добре розвиненою кореневою системою. Така розсада краще перенесе стресові умови після пересаджування на постійне місце.

Чим пізніше ми проводимо посів, тим більш молодша розсада може бути використана, з меншою кількістю листків і вирощена в меншому об'ємі горщика або касети.

При вирощуванні розсади дуже важливо приділяти увагу не лише клімату в теплиці, але і живленню розсади. При правильному складанні поживного розчину дуже важливо знати показник електропровідності (ЕС) поливної води. Тобто чим вона нижче, тим більше корисних солей може бути доступно для рослин.

Оптимальний показник ЕС поливної води для вирощування огірка складає 0,4 - 0,7 мСм

           Після виходу першого справжнього листка, рослина починає засвоювати елементи живлення, що знаходяться и субстраті. Для цього ми рекомендуемо з кожним полином вносити добрива для збалансованого розвитку рослини. В нижче приведеній таблиці показані орієнтовні норми добрив із розрахунку на 10  літрів води.

Добрива

Перший полив

Другий

полив

Третій

полив

Четвертий

полив

П’ятий

полив

Монокалій фосфат

2

2

2

2

2

Кальцієва селітра

3

3

3

4

5

Калійна селітра

---

---

2

2

3

Магнієва селітра

---

2

2

3

4

Всього (грам)

5

7

9

11

14


*В залежності від бажання можна використову­вати будь які водорозчинні добрива, головне щоб поживний розчин був збалансований по основних елементах живлення та мікроелементах.

 

При вирощуванні розсади дуже важливо правильно проводити поливи. Розсаду огір­ка потрібно поливати по потребі, щоб при­мусити кореневу систему рослини «шукати» вологу. При правильному поливі увесь об’єм горщика або касети заповнений кореневою системою.

6.jpg             5.jpg                                       

                                                 Висаджування і стратегія поливів

            Під основний обробіток ґрунту восени, бажано вносити органічні добрива. Огірок дуже добре реагує на внесення свіжого на­возу ВРХ. Також навоз покращує структуру грунту в теплиці.

            При висаджуванні розсади огірка на по­стійне місце в теплицю важливим показни­ком є температура грунту. Якщо вона нижче 14°С, то в кореневій системі огірка зупиня­ється синтез речовин необхідних для подаль­шого росту і розвитку рослин. Взагалі при такій температурі коренева система мало­активна і не може забезпечити нормальний ріст. Також низька температура провокує захворювання кореневої системи (кореневі гнилі, фузаріоз).

Оптимальна температура грунту 18-20 °С

            При весняному висаджуванні розсади густота стояння рослин може коливаїися в межах 2,5-3.0 шт/м². При раннім висадці в кінці лютого − початку березня, густота стояння рослин −     2.5 шт/м², при більш пізніших строках в березні – квітні − до 3 шт/м².

            Рослини в теплиці можна розміщувати в один або два ряди. При однорядному розміщенні рослини розводять V-подібно, на дві шпалери. При дворядному розміщенні рос­лини висаджують в шахматному порядку. Ці заходи направлені для того щоб рослини огірка отримували максимальну кількість світла! Нижче наведено схеми розміщення рослин в теплиці в залежності від способу висаджування (однорядна або дворядна).

Однорядна схема висаджування                               Дворядна схема висаджування

1.jpg       2.jpg               

*В залежності від умов вирощування ширина між рядками рослин може коливатися, головне витри­мати рекомендовану кількість рослин на ква­дратному метрі.

          Після висаджування розсади в теплицю дуже важливим чинником є створений мікроклімат. Під цим поняттям ми розуміємо взаємодію комплексу факторів, а саме: тем­пература, освітленість і вологість повітря в теплиці.

Головне завдання - створення оптималь­них умов для росту та розвитку рослин огірка!

          При ранніх строках висаджування розса­ди в теплицю ми маємо основні проблеми з утриманням необхідної температури і вологості повітря, а також тривалий період часу з похмурою погодою. Виходячи з цих умов, ми повинні правильно побудувати стратегію поливів і живлення рослин огірка.

          При висаджуванні розсади в лютому − 6ерезні, коли ми маємо багато похмурих днів, головне завдання фермера -- не «перегрівати» рослини, тобто тримати денну температуру не вище 20-21 °С, а нічну на рівні 17-18°С. Це дає нам змогу зберегти рослини, не виснажуючи їх. В сонячну погоду температура повттря вдень тримається на рівні 24-26°С.

          При вологості повітря більше 95% не рекомендується проводити поливи, оскільки при таких умовах у рослин огірка закриті і майже всі пори листка і не відбувається процес транспірації.

          Оптимальна вологість повітря для вирощування в теплиці складає 80-85%.

          Після висадки рослин огірка, поливи не­обхідно проводити за потребою і бажано в сонячну погоду.

Оптимальна температура поливної води для огірка 18-20 °С

          До початку наливання плодів огірок не потребує рясних і частих поливів, адже нам потрібно наростити кореневу систему, при­мусивши рослину «шукати» вологу.

Рано навесні поливи починають не раніше ніж через 2-3 години після сходу сонця, при умові що рослина прогрілася, тобто температура в теплиці протягом двох і більше годин складає більше 20°С , в іншому випадку полив не проводиться. Оскільки рослина не готова «взяти» воду, що подається і може втратити кореневу систему, це викличе в свою чергу скидання плодової зав’язі.

Спочатку транспірація (випаровування), а потім іригація (полив)

         Поливи закінчуємо за 2-3 години до захо­ду сонця в ясний день і за 4-5 годин в похму­рий день.

         В залежності від типу ґрунту, фази роз­витку рослини огірка, а також температури і вологості в теплиці, об’єм води який спожи­ває одна рослина може змінюватись від 0,2 до 2.5 літрів на день. Полив огірка краще прово­дити не за один раз, а розділити його на 3-4 поливи протягом дня. При цьому, 70 % води, що подається в весняно-літній період, необ­хідно використати з 11 до 15 години, коли рослина потребує максимальної кількості вологи для свого охолодження.

                                                                   Живлення

          Огірок - це швидкоростуча рослина з активним виносом поживних речовин, тому необхідно давати збалансоване живлення протягом всього періоду вирощування. При складанні програми живлення необхідно враховувати електропровідність (EC) води, яка використовується для поливу рослин огірка. Чим вищий показник EC поливної води, тим менше корисних солей ми можемо дати рослині за один полив.

          Для простоти розрахунків можна використати наступну формулу:

1мСм = 1 грам добрив розчинених в 1 літрі дистильованої води

*Приклад: поливна вода має ЕС 0,5 мСм, щоб полити рослини з концентрацією 1,8 мСм, ми можемо дати 1,3 грама добривав фізичній вазі на 1 літр води.

          Розрахунок добрив для поливу в теплиці, краще проводиш на об’ем води (наприклад і 1000 літрів або м³), ніж грам на м² або грам на одну рослину, при внесенні добрив з крапельним зрошенням, ми даємо живильний розчин безпосередньо в кореневмісну зону, де рослині буде краще всього його засвоїти. Крім цього контролюючи об’єм води що подається ми контролюємо кількість добрив, що дуже важливо, особливо, на ранніх фазах розвитку рослин огірка в теплиці.

          При розрахунку грам на 1 м² теплиці, ми вносимо добрива в сухому вигляді і не може­мо рівномірно їх розподілити по всій площі. Це також може сприяти засоленню грунту в теплиці.

          В розміщеній нижче таблиці приведено показники оптимальних рівнів елементів живлення і концентрації поливних розчинів для огірка в залежності від фази розвитку рослин (мг/л).

Елементи

живлення

Вирощування

Розсади

Інтенсивний

ріст

Період

плодоношення

N

160-170

190-220

200-240

K

180-220

250-290

280-330

P

40-60

40-45

40

Ca

160-190

170-180

160-170

Mg

30

30-40

35-45

pH розчину

5,0-5,5

5,0-5,5

5,2-5,7

Ec розчину

1,6-1,8

2,1

2,1


           В період інтенсивного росту і плодоно­шення можна використовувати наступну схему поживного розчину на 1000 літрів по­ливної води для огірка-корнішона:

Калійна селітра 550 грам

Магнієва селітра 400 грам

Кальцієва селітра 400 грам

Монофосфат калію 150 грам

Аміачна селітра 100 грам

Всього добрив 1600 грам

Правильно приготовлении живильний роз­чин повинен бути прозорим, без осаду. Всі види селітри добре змішуються між собою, є лише одна умова - Монофосфат калію розчиняється окремо в теплій воді, а потім дода­ється в заповнену на 2/3 ємність для поливу.

                                            Формування і управління рослиною

Головне завдання - сформувати рослину огірка.

Спочатку будуємо фабрику, а потім отримуємо продукцію

           Для цього після висаджування на постійне місце і підв’язування рослин огірка, необхідно провести нормування плодового навантаження на нижніх листках, при ранніх строках висаджування розсади (лютий − березень), необхідно осліпити перші 7-8 пазух листків, при пізнішій висадці можна засліпити 3-4 пазухи, видалити плодову зав’язь. Ці заходи, перш за все, спрямовані на розвиток кореневої системи огірка. В подальшому плодове навантаження корнішона не нормується. Після цього рослини ведуть до шпалери в одне стебло, видаляючи бічні пагони. Після того як рослина доростає до шпалери, головне стебло обкручують 2-3 рази навколо шпалери і прищипують. Одно­часно з цим рекомендується знизити нічну температуру до 16 °С на 5-7 діб для кращого відростання бічних пагонів. Під шпалерою за­лишають 2-3 пагони на 2 листка, які після пло­доношення видаляються. Для кращої якості плодів і відростання бічних пагонів необхідно слідкувати, щоб рослини були «відкритими», тобто добре проходило сонячне світло всере­дину рядів.

4.jpg

Рослиною огірка “керує" клімат в теплиці спільно з об’ємом поживного розчину, що подасться

          Збір урожаю рекомендується проводити щоденно для розвантаження рослини. Це надзвичайно важливо на початку плодоношення, коли рослина тільки доростає до шпалери.

          Для отримання дружнього, раннього і загального урожаю необхідно слідкувати за розпитком рослин і підтримувати баланс між вегетативним і генеративним ростом рослини.

          В розміщених нижче таблицях приведено основні показники, які допоможуть правильно оцінити ситуацію і здійснити вірні кроки при веденні культури.

          Найбільш характерні показники для візуальної оцінки стану рослин огірка.

Вегетативний ріст

Генеративний ріст

Потужне стебло

Тонке стебло

Великий крихкий листок

Короткий, грубий листок

Великі квітки

Малі квітки

Зав’язь зацвітає низько від верхівки рослин

Зав’язь зацвітає дуже близько до верхівки рослин

Сильний ріст бокових пагонів

Слабкий ріст бокових пагонів

Слабкий налив плодів

Швидкий налив плодів

Рослина світло-зеленого кольору

Рослина темно-зеленого кольору


В залежності від стану рослин в теплиці, проводять заходи приведені в таблиці ниж­че, так ми маємо змогу направляти рослину в вегетативний або генеративний розвиток.

Показники

Вегетативний ріст

Генеративний ріст

Початок поливу

Раніше

Пізніше

Закінченні поливу

Пізніше

Раніше

Частота поливів/тривалість

Часто/мало

Рідко/багато

Концентрація солей в розчині

Низька

Висока

Вологість грунту

Висока

Низька

Різниця температур день/ніч

Мала

Велика

Середньодобова температура

Низька

Висока

Кількість листків на рослині

Багато

Мало


          Для отримання високих результатів не­обхідний комплексний підхід з врахуванням індивідуальних особливостей ґрунту, кон­струкції теплиць, а також управління всіма перерахованими факторами.

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок