Озима цибуля,тонкості вирощування.

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Озима цибуля,тонкості вирощування.

Новина опублікована: 26.10.2020

Озима цибуля,тонкості вирощування.


Озима цибуля севок: тонкощі посадки

Одні його люблять і додають мало не в усі страви, а другі навіть на дух не переносять, але всі без винятку згодні з тим, що цибуля корисна для людського організму. Перші згадки про дану культуру виявлені в Центральній Азії. Тут цибулю ріпчасту застосовували ще 5000 років тому в якості їжі, інгредієнтів для косметичних і лікарських засобів. Надалі цибуля окультурювалась і вирощувалась у великих кількостях по всьому світу.

І це не дивно, адже цибуля багата мікро- і макроелементами, в надлишку містить нікотинову і фолієву кислоти, глюкозу, фруктозу, вітаміни групи А, В і Р, такі мінерали, як кальцій, натрій, залізо і т.д. Цибуля успішно використовувалась при лікуванні серцево-судинних захворювань, кишечника, верхніх дихальних шляхів. Ми всі звикли до того, що це перший засіб для профілактики і лікування застуди.

Зараз все частіше посів цибулі проводять восени. Ця технологія дозволяє отримати вже до кінця весни якісний продукт в завидних обсягах. Але для успіху потрібно дотримуватися певних правил.


Чим краще осіння посадка

Основною перевагою проведення посадочних робіт восени є наявність вільного часу. Після продуктивного весняно-літнього періоду, кінець вересня і початок жовтня можна вважати своєрідною відпусткою у городників. Урожай зібраний і покладений на зберігання, всі закрутки опущені в льох, ну а клопоти з новою розсадою ще в далекому майбутньому. Та й з приходом весни клопоту буде менше.

Насіння цибулі, посаджене в зиму:

-       надійно захищене від шкідників і хвороб. При низьких температурах вже не розвиваються патогени, а комахи впадають в сплячку;

-       мають сильну кореневу систему, яка забезпечує гарну соковитість коренеплоду;

-       мають тривалий термін зберігання. Готовий урожай менш схильний до гниття і повторного проростання;

-       не вимагає додаткової обробки перед посадкою;

-       немає необхідності проведення раннього весняного поливу;

-       не пускає стріли;

-       купити озиму цибулю можна за більш привабливою ціною, що робить її урожай ще більш вигідним.

До того ж, відпадає необхідність частих прополок, так як трава росте значно повільніше. На сьогоднішній день існує велика кількість озимих сортів. Але щоб вдало купити насіння цибулі для посадки на зиму, варто не тільки звертати увагу на їх морозостійкість і схожість. Важливо зіставляти ці дані з погодними умовами регіону вашого проживання.

Особливості проведення посадочних робіт

При виборі місця посадки звертайте увагу на освітленість ділянки. Краще віддавати перевагу височинам, де не буде застою води під час зимових відлиг і весняних паводків, а земля прогріється досить швидко.

Важливо дотримуватись і правил сівозміни. Насіння озимої цибулі не варто садити на грядці, де перед цим ріс часник, капуста або цибуля ріпчаста. Кращими попередниками для них вважаються бобові, огірки, картопля, морква.

Основні поради по висадці:

  1. Посів проводиться тільки після настання стійких заморозків і охолодження землі до 5℃. Це робиться для того, щоб насіння встигло вкоренитися, але ще не дало пагонів.
  2. Грунт повинен бути в міру вологим, без застою води.
  3. Попередньо грядка удобрюється перепрілим гноєм, суперфосфатом і золою.
  4. Лунки формуються на відстані не менше 20 см. Їх глибина повинна бути від 5 до 7 см. Рекомендується ретельно посипати їх тютюновим пилом для підвищення стійкості посівів до шкідників у весняний період.
  5. Насіння ріпчастої цибулі попередньо замочують в розчині залізного купоросу, який насичує їх залізом і володіє тривалим знезаражувальною фунгіцидною дією.
  6. Глибина посадки не повинна бути менше 5 см від верхньої частини цибулини. При цьому не варто вдавлювати насіння в землю. Так ви забезпечите кращі умови для розвитку кореневої системи.
  7. Інтервал між цибулинами складає 5 см. Допускається і більш близьке розташування, яке дає можливість навесні використовувати частину сходів в якості зелені.

Важливо, через 1-2 тижні після посадки укласти поверх грядки хороший шар мульчі або соломи. Це захистить рослини від великих морозів, намивання землі і т. д.

Цибуля севок: кращі сорти

Сьогодні городники мають величезний вибір різновидів озимої цибулі. Вони різняться за терміном дозрівання, кольором, смаком, розміром готового плоду. По праву кращими вважаються голландські сорти цибулі для посадки під зиму:

-       висока якість посівного матеріалу;

-       хороша схожість насіння;

-       чудовий показник врожайності.

Серед найбільш популярних, можна виділити такі сорти, як Манас F1, Голд Стар, Банк F1.

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок