Цибуля однорічна, вирощування на ділянці

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Цибуля однорічна, вирощування на ділянці

Новина опублікована: 30.10.2020

Цибуля однорічна, вирощування на ділянці

Ріпчаста цибуля не вибачає помилок

Цей овоч вважається найпоширенішим у всьому світі. Він вирощується в більш ніж 175 країнах, конкурує за посівами з пшеницею та налічує близько 900 своїх різновидів. Всі ці факти відносяться до добре відомої всім нам ріпчастої цибулі. Це найбільш загадкова овочева культура, що чутлива до всіх тонкощів технології свого вирощування. Від ретельності виконання основних правил залежить не тільки її врожайність, але і термін зберігання. Тому всі досвідчені агрономи дуже уважно ставляться до кожного етапу:

  • купити насіння цибулі;

  • підготувати грунт;

  • провести попередню обробку саджанців;

  • провести грамотний полив;

  • вчасно прибрати з грядок все зайве.

Експерти виділяють 5 основних згубних помилок, які не дозволяють отримати крупну цибулину з насіння або значно знижують результативність виконаних робіт.


ТОП-5 міфів від городників-початківців 

Через те, що цибуля активно використовується в українській кухні, багато хто вважає, що її вирощування не вимагає особливих навичок і знань. Але це далеко не так! Саме через порушення технології, більшість городників стикаються з такими проблемами, як стрілкування рослини, її гниття і пожовтіння ще на грядці, поява цибулевої нематоди, черв'яків і т. д. Ось лише кілька міфів, які побутують і в наші дні:

  1. Вирощування цибулі з насіння успішно можна проводити на будь-якому грунті, адже ця культура витривала і невибаглива. Даний факт не вірний на 100%, так як грунт обов'язково повинен бути нейтральним або максимально наближеним до такого. При необхідності проводять розкислення почви штучним способом: вносять золу або доломітове борошно. Найкраще підходять пухкі родючі суглинні і супіщані чорноземи.

  2. Урожайність цибулі не залежить від сівозміни. А ось і ні! Дуже важливо стежити за тим, щоб чергування відбувалося регулярно. Використання під посадку однієї і тієї ж грядки призводить до накопичення у верхніх шарах грунту токсинів, шкідливих бактерій і шкідників. Краще обирати освітлені ділянки городу, де перед цим росли картопля, томати, капуста або морква.

  3. Чим крупніше насіння цибулі ріпчастої, тим більше буде плід в кінці сезону. Обізнані городники відзначають той факт, що великий лук-севок більше схильний стрілкування, а його розмір не завжди грає визначальну роль в плані врожаю.

  4. Дана культура не вимагає підгодівлі. Так можуть думати тільки початківці городники, адже цибуля має досить скромне коріння і гостро потребує правильного і своєчасного внесення добрив.

  5. Попередня обробка насіння абсолютно не важлива, адже цибуля не схильний до шкідників. Всупереч усіляким переконанням, у цієї рослини є ряд ворогів, які активно поглинають її плоди: кореневий кліщ, цибулева журчалка, цибулева муха, міль, довгоносик і т. д.

Перестаньте робити ці помилки і урожай цибулі вас здивує

Велика, соковита цибулина, здатна зберегти свої цінні властивості і первозданний вигляд всю зиму - ось мета кожного аграрія. Тому варто строго витримувати всі норми і вимоги технології вирощування даної культури. 

На думку багатьох до погіршення якості кінцевого продукту і появи різних негативних факторів призводять:

  • неправильна посадка. Насіння цибулі не можна вдавлювати в грунт, воно повинно бути розкладене по лунках, які в подальшому присипають землею без ущільнення;

  • полив дощуванням. Найкраще використовувати для цих цілей краще використовувати крапельне зрошення, яке дозволяє зволожити грунт навколо плоду і уникнути ймовірності потрапляння вологи в його серцевину. Також даний спосіб дозволяє більш чітко контролювати кількість води, що використовується, і не допустити її застою на грядці. Зрошення рекомендується припинити зовсім за 2-3 тижні до дати збирання врожаю. Це значно збільшить термін його зберігання;

  • підгортання ріпчастої цибулі. Вона не потребує даної процедури так як не в змозі дати додаткові корені. Закопування плодів в землю призведе тільки до погіршення стану практично готового продукту, збільшить термін його дозрівання, може спровокувати розвиток гнилі;

  • нехтування внесенням добрив. Так як голландські сорти цибулі ріпчастої мають порівняно малу кореневу систему, вони гостро потребують додаткової підгодівлі по всьому об'єму грунту. Найбільш ефективна схема внесення активнодіючих речовин на весь сезон - N(азот) 250-300; Р(фосфор) 130-150; K(кальцій) 220-250 кг/га;

  • наявність бур'янів на грядці. Існує думка, що цибуля краще росте серед бур'яну. Досвідчені аграрії переконалися, що ця культура не терпить такого "сусідства". В такому випадку вона швидко залишається без поживних речовин, через що значно гальмується її розвиток і спостерігається зниження якості плодів.

Здавалося б такі незначні нюанси, але вони грають величезну роль на кінцевий результат.



Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок