Шкідники цукрової кукурудзи.

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Шкідники цукрової кукурудзи.

Новина опублікована: 06.11.2020

Шкідники цукрової кукурудзи.

Коли приступати до посіву насіння на розсаду у 2022 році

Ще не встигли відгриміти новорічні салюти, як аграрії починають замислюватися про майбутній посадковий сезон. І насамперед постає питання посіву насіннєвого матеріалу з метою отримання міцних паростків культурних рослин.

Досвідчені фермери мають власні схеми посадок, напрацьовані роками. А ось новачки цієї справи потребують підтримки. Інтернет-магазин Крапля пропонує вам прочитати цей матеріал для отримання базових знань, від яких можна буде відштовхнутися і почати свій розвиток.

Навіщо потрібен самостійний посів

Багато новачків-овочеводів здивовано знизують плечима, побачивши горщики з паростками. Навіщо витрачати час та сили на виведення власної розсади, якщо вона продається на будь-якому садівничому ринку.

Саме самостійний посів гарантує вам:

  1. Повну відповідність до того списку сортів овочів і квітів, які ви склали для себе. Каталог насіння в інтернет-магазині Капля містить безліч цікавих пропозицій від провідних виробників.

  2. Ретельний контроль якості насіння, а також способу їх підготовки перед висадкою. Цей процес дуже важливий, адже саме так можна отримати міцну, здорову рослину з значним запасом життєвої енергії.

  3. Впевненість у правильно обраній технології вирощування розсади, своєчасному проведенні підгодовування, поливів та загартовування.

Ну а правильний розрахунок часових параметрів дозволить уникнути переростання сіянців або надмірного їх витягування.

Основні фактори успіху

Майбутній урожай залежить не лише від умілих дій аграрія. На його рясність та терміни дозрівання також впливають:

  • місячні ритми;

  • якість ґрунту відповідно до обраної для посадки культури;

  • індивідуальні терміни вегетаційного розвитку рослин;

  • умови посадки: температура та вологість повітря, тривалість та якість освітлення;

  • орієнтування на особливості клімату вашого регіону.

Лише на перший погляд зіставити всі ці чинники практично неможливо. Але трохи терпіння, уважне вивчення інформації про обраний сорт рослини та віра у власні сили, допоможуть кожному аграрію-новачку отримати якісну розсаду у потрібний термін.

До чого тут Місяць?

Супутник нашої планети впливає на всі живі істоти, і навіть цикли їх розвитку. Рослини максимально чутливі до фаз Луни, що регулюють зміну напрямку руху внутрішніх соків. Тому навіть великі аграрні господарства беруть до уваги дані місячного календаря.

Загалом, виділяють 4 основні місячні фази:

  1. Зростаюча - в середньому триває два тижні. Відлік починається з моменту появи молодого місяця і до повнолуння. У цей час спостерігається активний рух життєвих соків від коріння до зеленої маси рослини. У цей період рекомендується виконувати роботи з пересадки, купірування, посіву, але варто уникати обрізки гілок та листя.

  2. Старіння - час від повного місяця до повного його зникнення з небосхилу. Напрямок руху соків повністю протилежний. Вся життєва енергія спрямовується у бік коренів. У ці дні висаджують різні коренеплоди, займаються розмноженням багаторічників, формуванням кущів, їх обрізанням, підживленням тощо.

  3. Фаза повного Місяця є сприятливою для збору врожаю. Але обрізку рослин та її прищипування варто відкласти.

  4. Молодий місяць - ефективність заходів з обслуговування та захисту насаджень максимальна: боротьба з бур'янами, шкідниками, хворобами

Слідкувати за місяцем зовсім не обов'язково. Для цього вже є методичні посібники, у яких розписані всі сприятливі дні для тих чи інших садово-городніх справ.

Універсальний метод розрахунку дати посіву насіння

Усі сільськогосподарські культури мають індивідуальні терміни розвитку. Так, перець Самандер F1 дає перші сходи через 12 – 15 днів після посадки насіння, а томат Талант F1 – через 5 – 7 діб. Тому важливо враховувати не тільки фази Місяця, а й рекомендації виробників насіння, досвідчених агрономів, терміни зберігання насіннєвого матеріалу та їх свіжість.

Також під час розрахунку дати посіву, слід проаналізувати кліматичні особливості регіону вирощування культури. Настання стійкого тепла припадає приблизно на один період.

Далі набирає чинності простий математичний розрахунок періоду розвитку за формулою: D = A+B+C, де:

  • А - термін проростання насіння, який залежить від обраного різновиду культури, терміну та умов зберігання, застосовуваного методу підготовки;

  • В - час від появи перших паростків до їхнього пікірування;

  • С - період, необхідний рослині для формування 3 - 4 справжніх листків і досягнення стадії розвитку, що дозволяє перенести розсаду на місце постійного зростання.

Ретельно вивчивши інформацію про рослину, ви отримаєте найоптимальніші терміни посіву.

Наводимо таблицю усереднених дат посівів найбільш затребуваних культур України:


Назва культури

Дата посіву насіння

Солодкий та гострий перець

перша декада лютого

Селера

20 числа січня - перші числа лютого

Баклажани

середина лютого, але не пізніше 20-х чисел

Томати ранніх термінів дозрівання

кінець лютого – перша декада березня

Томати середніх термінів дозрівання

кінець березня – перші два тижні квітня

Томати пізніх термінів дозрівання

початок – середина квітня

Огірки

для відкритого ґрунту - 10 - 15 квітня

для парникових умов - 20 - 25 березня

Капуста білокачанна рання

середина лютого

Капуста білокачанна середня та пізня

середина – кінець березня



Важливо пам'ятати! Посівний матеріал – фундамент, на якому будується подальший успіх аграрія. Інтернет-магазин Капля зібрав у своїх каталогах найкращі пропозиції від виробників із позитивною репутацією та величезним досвідом роботи в даній галузі. У нас ви неодмінно підберете собі оптимальний набір культурних рослин, який порадує соковитими та ароматними плодами!

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок