5 порад вирощування дині

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

5 порад вирощування дині

Новина опублікована: 12.10.2020

5 порад вирощування дині
5 простих порад, які допоможуть отримати максимальний урожай дині

Диню складно назвати невибагливої ​​культурою. Часто вона змушує навіть великих аграріїв попітніти, не кажучи вже про дачників, які виділили пару грядок для посадки цього ароматного плода. Щоб отримати хороший урожай, недостатньо купити насіння дині правильного сорту, удобрювати землю і захищати розсаду від шкідників. У цій статті ми ділимося простими, але ефективними порадами, які допоможуть вам отримувати багатий урожай динь щороку.

Порада №1: Вибирайте відповідний сорт


  Ця культура вимоглива до умов вирощування, тому перед тим, як купити насіння дині, радимо ознайомитися з переліком кращих сортів, які дають стабільно високі врожаї в Україні:
  • Амал - бестселер. Найпопулярніший сорт з відмінними смаковими якостями і яскраво вираженим ароматом. Чи не боїться більшості хвороб і шкідників, добре переносить транспортування і зберігання.
• колгоспниця. Дає вражаючі врожаї навіть у початківців городників. Плоди невеликі, м'які, солодкі і соковиті.
Раймонд. Стрессоустойчивий гібрид, врожайність якого безпосередньо залежить від літньої погоди - чим тепліше, тим багатшим буде урожай. Купити насіння дині Раймонд f1 можна для вирощування на півдні України - тут оптимальні умови для цього сорту.
Карамель. Найраніший гібрид, який дає високий урожай смачних плодів овальної форми. Навіть в стресових умовах буде радувати стабільною врожайністю.
Делано. Відмінний гібрид для жаркого півдня. Добре переносить перепади температур і хвороби. Відрізняється високою врожайністю і дає соковиті, дуже солодкі плоди масою до 5,5 кг.
Також особливої ​​уваги заслуговують такі сорти як ультра-рання і холодостійка Титовка, Чайка з товстої хрусткою м'якоттю, посухостійка Липнева, Криничанка, яка не боїться грибкових і бактеріальних захворювань.
Окремо хочеться відзначити диню Має f1 - середньоранній високоврожайний гібрид французької селекції Clause. Товарний вигляд, відмінні смакові характеристики, великий розмір плодів - все це зробило Має одним з найпопулярніших серед українських аграріїв.

 Порада №2: Виберіть правильне місце


Диня любить сонце, тому висаджувати її потрібно на відкритих ділянках, які добре прогріваються сонячними променями. Щоб захистити динячі грядки від вітру, можна по периметру посадити високі культури - кукурудзу, соняшники.
Ідеальними сусідами для дині є огірки, часник, цибуля, капуста, бобові. А ось на ділянці, де раніше росли томати, гарбузове та морква, висаджувати насіння дині не рекомендуємо. І якщо хочете отримати хороший динний урожай, міняйте місце вирощування баштанної щороку.
Рада №2: Виберіть правильне місце
Диня любить сонце, тому висаджувати її потрібно на відкритих ділянках, які добре прогріваються сонячними променями. Щоб захистити динячі грядки від вітру, можна по периметру посадити високі культури - кукурудзу, соняшники.
Ідеальними сусідами для дині є огірки, часник, цибуля, капуста, бобові. А ось на ділянці, де раніше росли томати, гарбузове та морква, висаджувати насіння дині не рекомендуємо. І якщо хочете отримати хороший динний урожай, міняйте місце вирощування баштанної щороку.

  Порада №3: ​​Підготуйте грунт і насіння до посіву

Що стосується землі, то тут все просто:
1. Перекопайте грядки на штик лопати восени і внесіть добрива - гній або перегній. Глинистий грунт бажано підсушити - для цього внесіть піввідра річкового піску на 1 кв. м.
2. Навесні ділянку потрібно перекопати, посипати сухим торфом або деревною золою, а потім укрити плівкою, щоб грунт гарненько прогрілася.
3. Коли температура землі буде +13 С, внесіть в грунт суміш з 40 г суперфосфату і 20 г калійної солі на 1 кв. м.
4. Перед самою посадкою дині перекопайте ділянку ще раз, вносячи в грунт азотні добрива з розрахунку 20 г на 1 кв. м.
Тепер черга насіння. Вони повинні бути 3-4 річної давності, оскільки свіжий посівної матеріал не буде плодоносити. Насіння, куплені в інтернет магазині, повністю готові до висадки, але ми все ж радимо провести підготовку:
• Замочіть насіння в розчині борної кислоти на 12 годин, а потім просушіть їх.
• Безпосередньо перед висадкою в грунт змочіть легким розчином марганцівки.
 

Порада №4: Правильно підгодовуйте

Диню підгодовують тричі:
• через два тижні після висадки розсади в грунт;
• в момент розпуску перших квіточок;
• в момент зав'язі плодів.
Для підгодівлі застосовуйте тільки органічні добрива, оскільки мінеральні хоч і збільшують розміри плодів, але не дозволяють набрати солодкість і аромат.
Кращий варіант добрива - розчин коров'яку (1:10) або пташиного посліду (1:15) з додаванням 1 столової ложки суперфосфату. На початку дозрівання плодів підгодуйте рослина калійно-фосфорними добривами.
Щоб отримати багатий врожай, радимо прищипувати батоги над 4-м листком. Це дасть зростання бічних пагонів. Намагайтеся, щоб на кожному кущику було не більше 3-х зав'язі (на півдні - 6-7) - тільки так ви отримаєте великі і смачні плоди.

  Порада №5: Захистіть від шкідників і хвороб

При вирощуванні на відкритому грунті диня піддається підвищеної небезпеки з боку комах-паразитів - динної мухи, дротяники, попелиці, павутинного кліща, тютюнового трипса. Обробляйте молоді саджанці системними інсектицидами, дорослі - контактними препаратами. Високу ефективність в цій справі показують Фуфанон, Фитоверм, Актеллік, Конфідор Максі.
І ще кілька рекомендацій:
• Чи не висаджуйте одну культуру на одному і тому ж ділянці 5-7 років поспіль.
• Не допускайте надмірного поливу, а в момент дозрівання плодів взагалі не поливайте грядки.
• Саджанці, уражені вірусами типу огіркової або кавунової мозаїки, відразу знищуйте. Вилікувати їх неможливо.
Дотримуючись цих простих правил і дотримуючись порад, навіть початківець садівник зможе отримати багатий урожай ароматної дині на своїй ділянці.

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок