Технологія вирощування помідора в плівкових теплицях

Новини агрономії, Технологія вирощування овочів

Технологія вирощування помідора в плівкових теплицях

Новина опублікована: 08.10.2020

Технологія вирощування помідора в плівкових теплицях

Технологія вирощування помідора в плівкових теплицях

                                                                       

                                                             Вирощування розсади.

                 При вирощуванні розсади помідора дуже важливо використовувати легкий субстрат (торф або кокосову стружку) або легкий грунт, а також можна змішувати між собою ці компоненти. Вирощувати розсаду помідора можливо двома способами:

  • прямий висів насіння в горщик або касету

  • через пікірування.     
8.jpg   Висів насіння проводиться на глибину 0,5-1 см.

                Для дружнього отримання сходів температура субстрату повинна бути 23-24 °С. Для кращого проростання насіння і скидання насіннєвої оболонки сім’ядолями краще використати агроволокно або перфоровану плівку, якими накриваються наші горщики або касети. Після отримання 20-30% «петельок» ми прибираємо плівку або агроволокно, знижуємо температуру повітря до 20 °С, при вологості повітря близько 80-90% і вмикаємо досвічування.

При висіві насіння потрібно виміряти температуру субстрату, а не повітря.

                При зимових строках посіву помідора, для отримання якісної розсади рекомендується використовувати досвічування натрієвими лампами, які розміщуються на висоті 2 метри над рослинами. Мінімальна інтенсивність освітлення для вирощування розсади помідора складає    100 Ватт/м². Для цього використовують лампи потужністю 400 або 600 Ватт.

                При такому рівні досвічування можна використовувати температурні режими, наведені у таблиці нижче.

Фаза розвитку

Денна

температура, °С

Нічна

температура, °С

Досвічування

годин

Посів

23-24

23-24

------

Сходи

22-23

21-22

24

Пікірування

20-21

19-20

18

Розсада

20-21

18-19

16-18

Перед висадкою в теплицю

19-20

17-18

12-14

Висадка в теплицю

20-21

19-20

-----

Після висадки в теплицю

20-23

17-18

-----


                *В похмурі дні температура в теплиці повинна бути на рівні 17-19 °С, а в сонячну погоду близько 24 °С

                При вирощуванні розсади взимку краще за все використовувати горщик з об’ємом не менше 0,5 літра. Це дає нам можливість отримувати розсаду з 7-8 справжніми листками і добре розвиненою кореневою системою.

                Така розсада краще переживе стресові умови після пересаджування в теплицю на постійне місце.

                Чим пізніше ми проводимо висів насіння, тим молодша розсада може бути використана з меншою кількістю листків і може бути вирощена в меншому об’ємі горщика або касети.

                При вирощуванні розсади дуже важливо приділяти увагу як клімату в теплиці так і живленню рослин, при правильному складанні поживного розчину дуже важливо знати електропровідність (ЕС) поливної води, чим даний показник нижче, тим більше корисних солей може бути доступних рослинам.

                Оптимальний показник ЕС поливної води для вирощування помідора складає 0,4-0,7 мСм

                Після виходу першого справжнього листка, рослина починає засвоювати елементи живлення що знаходяться в субстраті. Для цього ми рекомендуємо з кожним поливом вносити добрива для збалансованого розвитку рослин. В таблиці приведені орієнтовані норми із розрахунку на 10 л води.

Добрива

Перший

полив

Другий

полив

Третій

полив

Четвертий

полив

П’ятий

полив

Монокалій фосфат

4

4

4

4

4

Кальцієва селітра

5

5

5

5

5

Калійна селітра

----

2

4

5

6

Магнієва селітра

3

3

3

4

5

Разом (грам)

12

14

16

18

20


*В залежності від бажань і можливостей, можна використовувати будь-які водорозчинні добрива, головне щоб поживній розчин був збалансований по основних елементах живлення і мікроелементах.

*Розсаду помідора неможна поливати «чистою» водою – тільки з добривами!

                При вирощуванні розсади дуже важливо правильно проводити поливи.

                Розсаду необхідно поливати по потребі, щоб буквально «примусити» кореневу систему рослин «шукати» вологу. При правильному поливі весь об’єм горщика або касети заповнений кореневою системою.

                                                        Висаджування і стратегія поливів

                Під основний обробіток грунту, восени, бажано вносити органічні добрива. Помідор дуже добре реагує на внесення перегною, а от свіжий навоз може викликати активний ріст культури на старті, що може призвести до «жирування» рослини помідора. Також органічні добрива покращують структуру грунту в теплиці.

                При висаджуванні розсади помідора на постійне місце в теплиці, дуже важливою являється температура грунту. Якщо вона буде нижчою 14 °С, то в кореневій системі зупиняється синтез речовин необхідних для подальшого росту і розвитку рослин. Взагалі то при такій температурі коренева система стає малоактивною і не може забезпечити нормальній ріст. Також низька температура грунту провокує захворювання кореневої системи (кореневі гнилі, фузаріоз).

Оптимальна температура грунту 18-20 °С

                При весняній висадці розсади, густота стояння рослин може коливатися в межах 2,2-3,0 шт./м². При ранній висадці, кінець лютого – початок березня, густота стояння 2,2-2,5 шт./м², при більш пізнішій, березень – квітень, до 3 шт./м².

                Рослини в теплиці можна розміщувати в один або два рядка. При однорядковому розміщенні рослини розводять V-подібно, на дві шпалери.

                При дворядному розміщенні рослини висаджують в шахматному порядку. Ці прийоми націлені на те щоб рослини помідора могли отримати максимальну кількість світла!

Нижче наведено схеми розміщення рослин в теплиці, в залежності від способу висаджування (одно – або дворядкова).

        Однорядна схема висаджування                                       Дворядна схема висаджування

   1.jpg                                     2.jpg                                                

*В залежності від умов вирощування ширина між рядками рослин може коливатися, головне – потрібно дотримуватись рекомендованої кількості рослин на квадратному метрі

                Після висадки рослин дуже важливим чинником є мікроклімат в теплиці. Під мікрокліматом ми розуміємо взаємодію комплексу факторів, а саме: температура, освітленість і вологість повітря в теплиці.

Головне завдання – створення оптимальних умов для росту і розвитку рослин помідора!

                При ранніх строках висадки розсади в теплицю ми маємо основні проблеми в ній з утриманням необхідної температури і вологості грунту, а також тривалий період з похмурою погодою. Виходячи з цих умов, ми повинні правильно побудувати стратегію поливу і живлення рослин помідора.

                При висаджуванні в лютому-березні, коли ми зазвичай маємо похмурі дні, основна задача фермера не «перегрівати» рослини, тобто не перевищувати денну температуру вище за 20-21 °С, нічну ж потрібно тримати на рівні 17-18 °С. Це дає можливість зберегти рослину, не виснажувати її. В сонячну погоду температуру повітря вдень потрібно тримати на рівні 24-26 °С.

                При вологості повітря більше 95% не рекомендується проводити поливи, оскільки при таких умовах у рослин помідора закриті практично всі продихи листка і не проходить процес випаровування, а також не проходить процес запилення квіток помідора що впливає на розмір плодів.

                Оптимальна вологість повітря в теплиці для вирощування складає 70-75%.

                Після висадки поливи рослин помідора необхідно проводити по потребі і бажано в сонячну погоду.

Оптимальна температура поливної води для томату складає 18-20 °С

До початку цвітіння першої/другої китиці, помідор не потребує рясних і частих поливів. Нам необхідно наростити потужну кореневу систему, «примусити» рослину «шукати» воду. Крім того більша кількість води на початку вирощування може при­звести до «жирування» рослин помідора і відторгнення першої китиці. Мета овочів­ника - «примусити» рослину зацвісти, осо­бливо це важливо при низькій освітленості - рано навесні.

                Ранньою весною поливи починаємо не раніше ніж, через 2-3 години після сходу сонця, за умови, що рослина «прогрілася», тобто температура в нашій теплиці, протягом двох і більше годин вище ніж 19 °С, в іншому випадку полив не проводиться. Оскільки рослина не готова взяти воду що подається і може втратити кореневу систе­му, це в майбутньому відзначиться на розмірі плодів і врожайності.

Спочатку транспірація (випаровування), а потім іригація (полив)

                Поливи закінчуємо за 2-3 години до за­ходу сонця в сонячний день і за 4-5 годин в похмурий день.

                В залежності від типу грунту, фази роз­витку помідора, а також температури і во­логості в теплиці об'єм води що споживається однією рослиною, може коливатися в межах 0,2 - 2,0 літра на день. Полив помідора краще проводити не за один підхід,а дробити на 3-4 поливи протягом дня. При цьому 70% води що дається в весняно-літній період необхідно подавати з 11 до 15 години, коли рослина максимально споживає воду для свого охолодження.

                                                                     Живлення

               Рослина помідора є швидкоростучою з активним виносом поживних речовин, тому необхідно давати збалансоване жи­влення протягом всього періоду вирощу­вання. При складанні програми живлення необхідно враховувати електропровідній (ЄС) води, що використовується для поливу рослин помідора. Чим вищим є показник ЄС поливної води, тим менше корисних солей ми можемо дати рослині за один полив.

            Для простіших розрахунків можна використовувати наступну формулу:

                1 мСм = 1 грам добрив розчинених в 1 літрі дистильованої води

* Приклад: поливна вода має ЄС 0,5 мСм, щоб полити рослини з концентрацією 2,0 мСм ми можемо дати 1,5 грама добрив в фізичній вазі на 1 літр води.

               Розрахунок добрив для поливу в теплиці краще проводити на об’єм води (напри­клад 1000 літрів або 1 м3), ніж грам на 1м² або грам на 1 рослину. Вносячи добрива з крапельним поливом, ми подаєм живиль­ний розчин безпосередньо в кореневмісну зону, де рослині найлегше буде їх засвоїти. Крім цього контролюючи об’єм води що подається, ми контролюємо кількість до­брив що подаються, що дуже важливо осо­бливо на ранніх стадіях розвитку помідора в теплиці.

               При розрахунку грам на 1м² теплиці, ми вносимо добрива в сухому вигляді і не можемо рівномірно їх розподілити по всій площі. Це також може викликати засолен­ня грунту в теплиці.

В розміщеній нижче таблиці приведені показники оптимальних рівнів елементів

Елементи

живлення

Вирощування

Розсади

Інтенсивний

ріст

Період

плодоношення

NO³

235

230

195

NH₄

18

20

15

K

265

325

315

P

75

65

65

Ca

210

215

170

Mg

70

65

65

pH розчину

5,0-5,55

5,0-5,5

5,2-5,7

Ec розчину

2.0-2.5

2.5-2.8

2.4-2.7


живлення і концентрації поливних розчинів для помідора в залежності від фази розвитку рослин (мг/л)

В період інтенсивного росту 1 плодоно­шення можна використовувати наступну схему поживного розчину на 1000 літрів поливної води для помідора:

Калійна селітра 700 грам

Магнієва селітра 500 грам

Кальцієва селітра 500 грам

Монофосфат калію 250 грам

Всього добрив 1950 грам

Правильно приготовлений живильний розчин повинен бути прозорим, без осаду. Всі види селітри добре змішуються між собою, є лише одна умова - монофосфат калію розчиняється окремо в теплій воді, а потім додається в заповнену на 2/3 ємність для поливу.

                                                Догляд і управління рослинами

Головне завдання  − правильно сформувати рослини помідора.

Спочатку будуємо фабрику, а потім отримуємо продукцію

               Для цього після висаджування на постій­не місце і підв’язки рослин помідора, ми формуємо його в одне стебло з видаленням бокових відростків, що дозволяє отримати високоякісну продукцію з високим виходом стандартних плодів. Обкручування верхів­ки проводять за годинниковою стрілкою, щотижня, кращий для цього час - друга по­ловина дня, в цей час рослина втрачає тур­гор і знижується ризик зламати рослину.

              В залежності від ведення культури в короткий (5-7 китиць) або продовжений оборот (10 і більше китиць) ми нормуємо кількість листків на рослині помідора в залежності від температури повітря в теплиці. При вирощуванні помідора в продовженій культурі на рослині може бути 16-18 листків навесні і 21-24 листка влітку. Чим вища температура в теплиці, тим біль­шу кількість листків ми повинні залишити на рослині для кращого охолодження. За один раз можна видаляти 2-3 листка в тиждень, але не більше, при цьому листок видаляється повністю, не залишаючи «пеньків» на стеблі. Видалення листя сприяє кращому провітрюванню рослини, а це в свою чергу додаткова профілактика проти грибкових інфекцій і звичайно прискорення наливу дозрівання плодів. Листки видаляються щотижня, бажано в сонячну погоду.

             При роботі з листком необхідно враховувати загальний стан рослини, якщо вона починає затримувати свій ріст і листя в верхній частині стає меншим (ефект «ялинки»), в цьому разі краще утриматися від видалення листків, оскільки так ми можемо повністю втратити точку росту в рослини. Також при зменшенні листа відбувається і зменшення розміру плода, що дуже важливо при продовженому вирощуванні помідора.

             Для отримання дружнього, раннього і загального урожаю необхідно слідкувати за розвитком рослин і підтримувати 6аланс між вегетативним і генеративним ро­стом рослини.

Рослиною помідора керує клімат в теплиці разом з обємом поживного розчину що подається

Від часу зав'язування плодів до збору урожаю, навесні, проходить 55-60 днів. Оптимальними умовами для процесу запиления є температура повітря 20-25 °С і відносна вологість повітря на рівні 65-75%. Запилення можна проводити наступ­ними способами:

  • з використанням джмелів

  • з використанням механічних вібраторів

  • з використанням гормонів
10.jpg

 Для отримання більш однорідної та якісної продукції рекомендується нормування китиць по 5-6 плодів.

            Прищипування верхівки основного стебла проводять за 35-45 днів до ліквідації культури з метою отримання крупних плодів на верхніх китицях.

            В розміщених нижче таблицях приведено основні показники, які допоможуть правильно оцінити ситуацію і здійснити вірні кроки при вирощуванні культури. Найбільш характерні показники для візуальної оцінки стану рослин помідора.

Вегетативний ріст

Генеративний ріст

Потужне стебло

Тонке стебло

Великий крихкий листок

Короткий, грубий листок

Великі квітки

Малі квітки

Китиця зацвітає низько від верхівки рослин

Китиця зацвітає дуже близько до верхівки рослин

Сильний ріст бокових пагонів

Слабкий ріст бокових пагонів

Слабкий налив плодів

Швидкий налив плодів

Рослина світло-зеленого кольору

Рослина темно-зеленого кольору


В залежності від стану рослин в теплиці, проводять заходи приведені в таблиці нижче, ми маємо змогу направляти рослину в вегетативний або генеративний розвиток.

Показники

Вегетативний ріст

Генеративний ріст

Початок поливу

Раніше

Пізніше

Закінчення поливу

Пізніше

Раніше

Частота поливів/тривалість

Часто/мало

Рідко/багато

Концентрація солей в розчині

Низька

Висока

Вологість грунту

Висока

Низька

Різниця температур день/ніч

Мала

Велика

Середньодобова температура

Низька

Висока

Кількість листків на рослині

Багато

Мало

Нормування плодів

Мало в китиці

Багато в китиці


Для отримання високих результатів необхідний комплексний підхід з врахуванням індивідуальних особливостей грунту, конструкції теплиць, а також управління всіма перерахованими факторами.

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:

підписано

Замовити дзвінок